En ljum julikväll sitter jag på min balkong och ser solen gå ner över havet och den vidunderliga stranden Las Canteras. Tacksamheten sköljer över mig i takt med vågornas svallande mot strandkanten. Tacksamhet över att vara vid liv och vara just den jag är med alla mina personlighetsdrag, på gott och ont.
Jag befinner mig på semester tillsammans med min man Stefan, i lägenheten som vi hyr året runt. Under de kallare årstiderna bor han här medan jag är i Göteborg och jobbar. Så här års brukar vi båda befinna oss i Göteborg, men genom min fina svärmor Gerds bortgång i våras stannade tiden ett slag.
En gammal kvinnas död – och mina tankar runt livet. Den uråldriga kretsgången av liv och död omger oss varje dag, liksom våra relationer till dem vi möter. Relationer är mitt absoluta favoritämne, både privat och i mitt arbete.
Hur vi bäst kan mötas i våra olikheter och skapa kontakt.
Hur vi kan bli bättre på att hantera och undvika ickekonstruktiva konflikter.
Hur vi kan behandla varandra med respekt, uttrycka oss från hjärtat och lyssna till sårbarheten som bor inom oss alla.
Redan 1999 när jag påbörjade mina studier till fil kand i konflikthantering stötte jag på nyckeln för att skapa bättre relationer. Nämligen NVC – Nonviolent Communication – som ibland benämns som ”Giraffspråket” och som har hjälpt mig på vägen mot att bli en mer empatisk människa. Ett förhållningssätt och en kommunikationsmodell som är skapad av Dr Marshall Rosenberg.
NVC är som en inre verktygslåda för att kommunicera på ett sätt som skapar samförstånd. Förhållningssättet bygger på ömsesidighet och respekt, med hjälp av en modell i fyra steg för att uttrycka oss, men även för att lyssna. För att få genuin kontakt med andra behöver vi ha kontakt inåt – med oss själva, våra känslor och våra behov. Vi behöver ta ansvar för att orden vi uttalar är ickeanklagande och ickedömande, så att den andra är beredd att lyssna utan att gå till motattack eller i försvarsställning.
I mitt författarskap har jag haft användning för tankegångarna i NVC. I min första roman Allt det du måste, utsätts Mia för vuxenmobbning på förskolan där hon jobbar. Detta leder till utmattning och sjukskrivning men även till nya insikter. Så småningom kommer en handledare till arbetsplatsen och hjälper dem att mötas, med hjälp av NVC.
I den fristående uppföljaren Om du bara vågar får läsaren följa Mia på hennes fortsatta inre och yttre resa. Sista delen i trilogin Det enda du behöver kommer i november 2019.
I mitt ordinarie arbete använder jag mig ofta av de fyra stegen i NVC-modellen: observation, känsla, behov och önskemål. Modellen är lika användbar för personer som kommer för egen coachning, för par med problem, i handledningsgrupper och som tema till föreläsningar.
All tid utöver mitt arbete använder jag till att göra det jag älskar; författa och möta läsare. Förutom förstås när jag vårdar mina relationer till familj och vänner samt min fysiska hälsa genom att promenera, dansa eller träna. En och annan kurs för att fortsätta utvecklas som författare och människa behöver jag också för att må bra. Den dag som jag slutar att vara nyfiken och längta efter nya upplevelser och kunskaper hoppas jag befinner sig lång, långt in i framtiden. Till dess lever jag mitt drömliv, i tacksamhet för varje dag.
Jag som gästbloggar heter Sylvia Lidén Nordlund och bor i centrala Göteborg. Jag driver Amadora Books & Consulting AB där jag varvar rådgivning, handledning och föreläsningar med mitt författarskap. Sedan 2016 har jag medverkat i fem novellantologier, en antologi om kommunikation och har skrivit tre romaner, där den tredje släpps i november 2019. De första romanerna finns även som e-böcker och ljudböcker. Vill du köpa romanerna till specialpris och självklart signerade, hittar du min mejladress via hemsidan nedan. Ange kod DNK.
Mer om mig, mina tjänster och böcker finns på min hemsida och blogg, klicka in här!
Du får gärna följa mitt författarskap här!
och mitt liv samt författarskap här!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.